torsdag 10 oktober 2013

Juliga Smaker.

Just nu sitter jag på jobbet och skådar ut över dimma, blåst och regn. Om 45 minuter får jag åka hem och göra helg med min man. Då blir det mys för hela slanten med lite varm glögg och en brasa. Underbart!

Såhär i höstrusket tycker jag verkligen att man ska passa på att lyxa till det med julens alla smaker. Men man behöver såklart för den sakens skull inte fuska med att äta saker som faktiskt hör julen till :)

Två av mina favorit-julsmaker är kanel och apelsin. Tänk så många goda saker man kan göra med dessa två! 
Har ni t ex testat att göra en köttfärssås eller korvstroganoff men en nypa kanel i?? Det blir fantastiskt gott!!
Min man älskar att lyxa till det med lite pudrad kanel över kaffet (jag hade säkert också älskat det om jag nu hade druckit kaffe...)

Apelsin fungerar så bra både i bakning, matlagning, té eller vad man nu känner för. 

En favorit är att göra varm choklad på kanel och apelsin. Helt fantastiskt en ruggig höst- eller vinterdag :)

Ett sådant recept kan se ut ungefär såhär:

1. Bryt ner en mörk chokladkaka i en kastrull (eller ljus om man inte gillar så mycket kakao).
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Riv ner apelsinskal (finrivet), alternativt låt det finrivna skalet få torka några dagar innan. Vill man ha extra mycket apelsinsmak kan man även ta några droppar apelsin i.
4. Pudra över kanel (smaka av).
5. När du är nöjd med smakerna så häll upp chokladsmeten i en form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna helt.
6. När chokladkakan är stel, stoppa den i en plastpåse och förslut. slå sedan sönder chokladen i mindre bitar (använd gärna en hammare så att det blir smulor/pulver).
Blanda sedan chokladpulvret med mjölk och grädde.

Ex. 1,5 dl mjölk och 0,5 dl grädde värms i en kastrull. Rör ner ca 2-2,5 matskedar chokladpulver (smaka av hur starkt du vill ha).

Drick och njut!!




4 kommentarer:

  1. Men gud så gott det lät!! Det ska jag prova! älskar apelsinchoklad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är underbart!!! Hoppas att din choklad blev god :)

      Radera
  2. Låter väldigt gott, håller med dig om att man kan mysa med julsmaker under hösten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blir ju liksom som en upptrappning mot julen, fast jag skulle aldrig börja nalla på allt som finns på julbordet redan i oktober ;)

      Radera